Wat te doen in Oldenzaal: Ontdek de parel van twente

Oldenzaal, gelegen in het hart van Twente, is een charmante stad die rijk is aan geschiedenis, cultuur en natuur. Of je nu een dagje uit plant, een weekendje weg wilt of op zoek bent naar een langere vakantie, Oldenzaal heeft voor ieder wat wils. In dit blogartikel geven we je een uitgebreide gids over wat er allemaal te doen is in Oldenzaal.

Historische bezienswaardigheden

Plechelmusbasiliek

De Plechelmusbasiliek is een van de meest indrukwekkende bouwwerken in Oldenzaal. Deze imposante kerk stamt uit de 10e eeuw en is een prachtig voorbeeld van romaanse architectuur. Een bezoek aan de basiliek biedt niet alleen een blik op de rijke religieuze geschiedenis van de stad, maar ook een kans om de prachtige glas-in-loodramen en het eeuwenoude orgel te bewonderen.

Het Palthe Huis Museum

Het Palthe Huis is een historisch museum dat gevestigd is in een 17e-eeuwse patriciërswoning. Hier kun je een glimp opvangen van het leven van de welgestelde familie Palthe en meer te weten komen over de geschiedenis van Oldenzaal. Het museum beschikt over een uitgebreide collectie kunst, meubels en gebruiksvoorwerpen uit verschillende perioden.

Stadswandelingen

Een stadswandeling door het historische centrum van Oldenzaal is een must. Wandel langs de oude stadsmuren, ontdek de pittoreske straatjes en pleinen, en geniet van de gezellige sfeer. Er zijn verschillende routes beschikbaar, waaronder een audiotour die je meeneemt langs de belangrijkste bezienswaardigheden en je vertelt over de rijke geschiedenis van de stad.

Natuurlijke schoonheid

Het Hulsbeek

Het Hulsbeek is een uitgestrekt recreatiegebied dat ideaal is voor natuurliefhebbers en gezinnen. Dit park van 230 hectare biedt tal van activiteiten, zoals wandelen, fietsen, zwemmen en picknicken. Er zijn meerdere speelplaatsen voor kinderen en diverse zwemvijvers waar je in de zomer een verfrissende duik kunt nemen. Voor de avonturiers is er een survivalparcours en een klimbos.

Het Boerskotten Natuurgebied

Voor wie liever de rust en stilte van de natuur opzoekt, is het Boerskotten natuurgebied een uitstekende keuze. Dit gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten en biedt diverse wandelroutes die je meenemen door bossen, heidevelden en langs vennen. Het is een perfecte plek om te genieten van de flora en fauna van Twente.

Landgoed De Wilmersberg

Landgoed De Wilmersberg is een prachtig landgoed net buiten Oldenzaal. Het biedt een combinatie van luxe en natuur. Je kunt hier heerlijk wandelen door de uitgestrekte tuinen en bossen of genieten van een high tea op het terras van het historische landhuis. Voor wie zichzelf echt wil verwennen, is er een wellnesscentrum met sauna en zwembad.

Cultuur en vermaak

Stadstheater De Bond

Stadstheater De Bond is het culturele hart van Oldenzaal. Hier kun je genieten van een gevarieerd programma aan voorstellingen, van toneel en muziek tot cabaret en dans. Het theater heeft een gezellige foyer waar je voor of na de voorstelling kunt genieten van een drankje.

Bibliotheek Oldenzaal

De Bibliotheek Oldenzaal is meer dan alleen een plek om boeken te lenen. Het is een cultureel centrum waar regelmatig lezingen, workshops en tentoonstellingen worden georganiseerd. De bibliotheek heeft een uitgebreide collectie boeken, tijdschriften en multimedia en is een geweldige plek om even tot rust te komen.

Markt en Winkelstraten

De wekelijkse markt op de Groote Markt is een levendige gebeurtenis waar je verse producten, kleding en lokale specialiteiten kunt kopen. Daarnaast biedt het centrum van Oldenzaal een scala aan winkels, van bekende ketens tot unieke boetiekjes. Struin door de winkelstraten, ontdek de gezellige terrasjes en geniet van de Twentse gastvrijheid.

Gastronomisch genieten

Restaurants en Cafés

Oldenzaal heeft een gevarieerd aanbod aan eetgelegenheden. Van gezellige eetcafés tot fine dining restaurants, er is voor ieder wat wils. Proef lokale specialiteiten zoals de Twentse krentenwegge of geniet van een uitgebreid diner in een van de culinaire hotspots van de stad.

Vlakbij het Centrum

Net buiten het centrum vind je verschillende culinaire pareltjes. Denk aan sfeervolle restaurants met uitzicht op het groen, gezellige brasserieën en knusse bistros. De combinatie van een ontspannen sfeer en heerlijke gerechten maakt dineren in Oldenzaal tot een ware beleving.

Wijnhuizen en Bierbrouwerijen

Voor de liefhebbers van wijn en bier zijn er diverse wijnhuizen en brouwerijen in de omgeving van Oldenzaal waar je rondleidingen en proeverijen kunt volgen. Ontdek de lokale smaken en leer meer over het productieproces van deze ambachtelijke dranken.

Activiteiten voor jong en oud

Kinderboerderij ’t Schuivenhuisje

Kinderboerderij ’t Schuivenhuisje is een leuk uitje voor gezinnen met jonge kinderen. De boerderij ligt in het park Kalheupink en biedt de kleintjes de mogelijkheid om dieren van dichtbij te zien en te aaien. Daarnaast zijn er speeltoestellen en picknickplaatsen, wat het een perfecte plek maakt voor een middagje uit.

Indoor Speeltuinen en Zwembaden

Op regenachtige dagen zijn de indoor speeltuinen en zwembaden in Oldenzaal een uitkomst. Kids City en het subtropisch zwemparadijs Het Hulsbeek bieden volop speelplezier voor kinderen van alle leeftijden. Voor de ouders zijn er comfortabele zithoeken en horecagelegenheden om even bij te komen.

Fietsroutes

Oldenzaal en omgeving lenen zich uitstekend voor fietstochten. Er zijn diverse fietsroutes uitgezet die je langs de mooiste plekjes van Twente voeren. Of je nu kiest voor een korte tocht of een dagvullende route, fietsen in deze regio is altijd een genot.

Oldenzaal is een veelzijdige bestemming die voor ieder wat wils biedt. Of je nu houdt van cultuur, natuur, geschiedenis of gewoon lekker wilt ontspannen, in deze charmante stad en haar omgeving vind je alles wat je nodig hebt voor een geslaagd verblijf.

Verken de kracht van lokale reclame voor jouw bedrijf!

Ontdek hoe lokale reclame de groei van jouw bedrijf kan stimuleren door je onder te dompelen in deze boeiende wereld.

Verken onderwerpen

Verken de kracht van lokale reclame voor jouw bedrijf!

Ontdek hoe lokale reclame de groei van jouw bedrijf kan stimuleren door je onder te dompelen in deze boeiende wereld.

Gerelateerde artikelen

Ontdek artikelen die relevant zijn voor jouw interesses