Ontdek de pracht van Oldenzaal: Een gids voor bezienswaardigheden

Oldenzaal, gelegen in het groene hart van Twente, is een stad met een rijke geschiedenis en tal van bezienswaardigheden. Van historische monumenten tot prachtige natuur, er is voor ieder wat wils. In deze blogpost nemen we je mee op een reis langs de mooiste en meest bijzondere plekken die Oldenzaal te bieden heeft.

1. Plechelmusbasiliek

Een van de meest iconische gebouwen van Oldenzaal is de Plechelmusbasiliek. Deze imposante kerk, gewijd aan de heilige Plechelmus, dateert uit de 12e eeuw en is een prachtig voorbeeld van romaanse architectuur. De basiliek heeft een indrukwekkend interieur met schitterende glas-in-loodramen, een rijkversierde preekstoel en een indrukwekkend altaar. Het is zeker de moeite waard om hier een rondleiding te volgen en meer te leren over de geschiedenis en architectuur van dit bijzondere gebouw.

2. Het Hulsbeek

Voor natuurliefhebbers is Het Hulsbeek een must-visit. Dit recreatiepark ligt net buiten Oldenzaal en biedt tal van activiteiten voor jong en oud. Of je nu wilt zwemmen in het heldere water van de zwemvijver, wandelen door de bossen, fietsen over de goed onderhouden paden of gewoon wilt genieten van een picknick in de natuur, Het Hulsbeek heeft het allemaal. Daarnaast zijn er ook speeltuinen, een zwemparadijs en diverse sportfaciliteiten, waardoor het een perfecte bestemming is voor een dagje uit met het hele gezin.

3. Museum Het Palthehuis

Wil je meer weten over de geschiedenis van Oldenzaal? Bezoek dan Museum Het Palthehuis. Dit museum is gevestigd in een prachtig 17e-eeuws patriciërshuis en biedt een fascinerende blik op het leven in Oldenzaal door de eeuwen heen. Je vindt er een uitgebreide verzameling kunstwerken, historische voorwerpen en documenten die de rijke historie van de stad weerspiegelen. Het museum organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen en activiteiten, waardoor er altijd iets nieuws te ontdekken valt.

4. De Lutte

Op een steenworp afstand van Oldenzaal ligt het schilderachtige dorpje De Lutte. Dit dorp staat bekend om zijn prachtige natuur en is de ideale uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. Een van de hoogtepunten is de Tankenberg, het hoogste punt van Overijssel, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over het omliggende landschap. Daarnaast vind je in De Lutte diverse gezellige horecagelegenheden waar je kunt genieten van een hapje en een drankje na een dag vol avontuur in de buitenlucht.

5. De Kalheupinkpark

Het Kalheupinkpark, ook wel het “Engelse Werk” genoemd, is een prachtig aangelegd park in Engelse landschapsstijl. Het park is ontworpen door de beroemde landschapsarchitect Leonard Springer en biedt een oase van rust midden in de stad. Je kunt hier heerlijk wandelen langs kronkelende paadjes, genieten van de kleurrijke bloemperken en uitrusten bij een van de vijvers. Het park is ook een geliefde plek voor fotografen vanwege de vele fotogenieke hoekjes en uitzichten.

6. Kasteel Twickel

Op korte afstand van Oldenzaal ligt het imposante Kasteel Twickel. Dit kasteel, omgeven door een prachtig landgoed, is een van de grootste en best bewaard gebleven kastelen van Nederland. De tuinen van Twickel zijn een lust voor het oog, met weelderige bloemenperken, statige lanen en romantische vijvers. Het kasteel zelf is deels toegankelijk voor publiek en biedt een kijkje in het leven van de adellijke families die hier woonden. Een bezoek aan Kasteel Twickel is als een stap terug in de tijd en brengt je in contact met de rijke historie en cultuur van de regio.

7. Boerderij Spa Braakhekke

Voor een unieke wellnesservaring moet je bij Boerderij Spa Braakhekke zijn. Deze boerderij is omgebouwd tot een luxe spa en biedt een breed scala aan behandelingen en faciliteiten. Van sauna’s en stoombaden tot massages en schoonheidsbehandelingen, hier kom je volledig tot rust. Bovendien kun je genieten van de serene landelijke omgeving en de gastvrijheid van het personeel. Een bezoek aan Boerderij Spa Braakhekke is de perfecte manier om even helemaal te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en jezelf te verwennen.

8. Oude Markt

De Oude Markt van Oldenzaal is het kloppende hart van de stad. Dit gezellige plein wordt omringd door historische panden en is de ideale plek om te genieten van een kop koffie, een uitgebreide lunch of een diner in een van de vele restaurants en cafés. Tijdens de zomermaanden worden hier regelmatig evenementen en markten georganiseerd, waardoor er altijd iets te beleven valt. De sfeer op de Oude Markt is ongedwongen en gastvrij, en nodigt uit tot ontspannen en genieten.

9. De Gildehauser Venn

Natuurliefhebbers mogen een bezoek aan De Gildehauser Venn niet missen. Dit prachtige natuurgebied ligt net over de grens in Duitsland en is een eldorado voor vogelspotters en wandelaars. Het gebied bestaat uit uitgestrekte heidevelden, veengebieden en bossen, en biedt een thuis aan tal van zeldzame planten en dieren. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet die je langs de mooiste plekjes van het gebied voeren. Het is een fantastische plek om te genieten van de rust en schoonheid van de natuur.

10. Jaarlijkse evenementen

Oldenzaal staat bekend om zijn levendige evenementenagenda. Het hele jaar door worden er tal van festivals, markten en culturele activiteiten georganiseerd. Enkele hoogtepunten zijn de carnavalsoptocht, de Boeskool is Lös (een jaarlijks straatfestival) en de kerstmarkt. Deze evenementen trekken bezoekers van heinde en verre en zorgen voor een bruisende sfeer in de stad. Het is zeker de moeite waard om je bezoek aan Oldenzaal te plannen rondom een van deze evenementen om de stad op zijn levendigst te ervaren.

Oldenzaal heeft voor elk wat wils, of je nu houdt van geschiedenis, natuur, cultuur of ontspanning. Met deze bezienswaardigheden en activiteiten ben je verzekerd van een onvergetelijke tijd in deze charmante stad. Plan je bezoek en ontdek zelf de veelzijdigheid van Oldenzaal!

Verken de kracht van lokale reclame voor jouw bedrijf!

Ontdek hoe lokale reclame de groei van jouw bedrijf kan stimuleren door je onder te dompelen in deze boeiende wereld.

Verken onderwerpen

Verken de kracht van lokale reclame voor jouw bedrijf!

Ontdek hoe lokale reclame de groei van jouw bedrijf kan stimuleren door je onder te dompelen in deze boeiende wereld.

Gerelateerde artikelen

Ontdek artikelen die relevant zijn voor jouw interesses